0 Läs mer >>
I många år har jag känt att det är något som inte stämmer i kroppen. Vårdcentralen har fått kolla min sköldkörtelprover och andra basala värden ett flertal gånger. Varje gång har svaren varit de samma, allt är normalt, viss höjning av CRP, men i övrigat allt inom referensvärdena.
 
Jag har tränat och förändrat kosten för att tappa de bonuskilon som kroppen har samlat på sig. Alla ansträngingar har alltid slutat på samma sätt, kroppen blir helt slutkörd och det har varit motigt att börja om igen. Svårt att beskriva känslan, men en oändlig trötthet, en kropp som är större än den borde vara. 
 
I våras kraschade kroppen totalt och jag fick kraftig klåda. Kunde inte sova eller koncentrera mig på någonting. Började själv att lägga pussel att försöka förstå något samband när kroppen börjat må som sämst. Till slut så kom jag på att ökning av proteiner i kroppen var en av de röda trådar jag lyckades identifiera. Nya prover togs och den här gången togs allergiprover för soja, ägg och gluten. Svaret? Allergisk mot ägg och soja. Här börjar den första anpassningen, att utesluta dem ur kosten. Eftersom jag är en person som tycker om att baka blev det en utmaning att börja hitta nya recept som inte innehåller ägg.  
 
Parallellt med detta väntar jag på att utreda om jag drabbats av Eosinofil Esofagit även kallat EoE eller allergistrupe. En diagnos som kräver vävnadsprover från matstrupe och magsäcken. I maj fick jag äntligen tiden för att göra en sövd gastroskopi. Efter några veckor kom bekräftelsen och behandlingen för EoE började.
 
Tyvärr började inte kroppen att må bättre ändå utan tröttheten tilltog och orken ännu sämre. Kroppen reagerade på allt jag åt, antingen genom magproblem eller klåda.
 
Jag fortsatte att försöka lägga hälsopusslet. Ett sätt att diagnostisera utlösande faktorer vid EoE är en eliminationsdiet med uppföljande gastroskopier. Eftersom det skulle bli svårt för min del då jag inte klarar att göra det i vaket tillstånd, försökte jag att få kolla om jag var allergisk mot resterande födoämnen som ingår i eliminationsdieten. Så de tester som gjordes för två veckor sedan, var mjölk. vete, fisk och skaldjur. För en veckan sedan kom den stora chocken, jag reagerade på samtliga av dem. Mjölk värst av alla.  
 
Min allergilista består för närvarande av:
  • Ägg
  • Mjölkprotein (inte laktosintolerant)
  • Vete (inte glutenintolerant)
  • Soja inkl samtliga baljväxter och lakrits
  • Kyckling
  • Nötter, mandel
  • Fisk och skaldjur
Inser att det kommer tillkomma ytterligare livsmedel när det stora korsallergipusslet är klarlagt.
 
Det viktigast framöver är att hitta en nivå där jag får i mig näring med de livsmedel jag faktiskt kan äta och att fortsätta lyssna på min kropp. För finns det något jag lärt mig, de signaler som kroppen skickar ut, de har inte fel!!!
 
Eftersom jag hittar recept som jag trivs med och tycker blir gott, kanske de dyker upp här.
 
Tack för uppmärksamheten.

Att anpassa sig till ...